Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Otvorene prijave za 22. Hrvatsku etnoriznicu

KUC TRAVNO – CENTAR ZA TRADICIJSKU KULTURNU BAŠTINU
poziva Vas na 

XXII. „HRVATSKU ETNORIZNICU“
RADIONICU TRADICIJSKIH TEKSTILNIH TEHNIKA, IZRADE I
UKRAŠAVANJA NARODNIH NOŠNJI 

koja će se održati
u PUČIŠĆIMA NA OTOKU BRAČU (Klesarska škola)
od 23. srpnja do 2. kolovoza 2024. godine 

Hrvatska etnoriznica je praktična radionica na kojoj polaznici usvajaju znanja i vještine o TRADICIJSKIM TEKSTILNIM TEHNIKAMA (vezenje, tkanje, čipkarstvo, apliciranje vrpce, tkanine ili kože), IZRADI NARODNIH NOŠNJI (krojenje, šivanje), te raznovrsnim načinima njihovog UREŠAVANJA (izrada tradicijskog nakita) i UREĐENJA (glačanje, održavanje, restauracija, odijevanje i uređenje oglavlja).

Radionica je namijenjena kostimografima, umjetničkim voditeljima i plesačima folklornih ansambala, te svima koji iskazuju interes za narodne nošnje i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo.

Voditelj je Josip Forjan, prof., a u realizaciji sudjeluju viša stručna suradnica za rekonstrukciju i restauraciju narodnih nošnji Dora Križanić, mag. etnologije, Tatjana Grgečić, rekonstruktorica folklornih kostima, Domagoj Ljubić, koordinator iznajmljivanja i održavanja narodnih nošnji i Sara Vladić, viša restauratorica tekstila, te brojni demonstratori tradicijskih tekstilnih tehnika.

Program radionice sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu nastave pružaju se osnovne etnološke informacije o narodnim nošnjama i tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu. U praktičnom dijelu polaznici su podijeljeni na početničku i napredne grupe.

  1. Za početničku grupu osmišljen je program u kojem se metodama demonstracije te individualnog i grupnog praktičnog rada podučava osnovne tradicijske tekstilne tehnike vezenja, tkanja i apliciranja ukrasa.
  1. Napredni stupanj uključuje poduku tradicijskih tehnika tkanja, čipkarstva, pletenja, kukičanja, vezenja, apliciranja kože, tkanine i vrpci, te izrade tradicijskog nakita. Napredni stupanj namijenjen je polaznicima prethodnih radionica i onima s većim predznanjem. Polaznici se prema vlastitim afinitetima specijaliziraju i usavršavaju u pojedinim vještinama.

Svaki će polaznik za potrebe nastave dobiti priručnik, popis stručne literature, sirovine (platno za vezenje, konac, zrnca, flitere, vrpce) i moći koristiti pomagala za praktičan rad (okvire za vezenje, okvire i jastučiće za izradu čipke, šivaće strojeve, tkalačke stanove). Polaznici sa sobom trebaju donijeti osobni pribor (škare, centimetar, napršnjak, igle i ostala krojačka pomagala) te materijal za dodatni individualni rad.

Popunjeni prijavni listić potrebno je najkasnije do 30. lipnja 2024. godine poslati Centru za tradicijsku kulturnu baštinu, Božidara Magovca 17, 10010 Zagreb, poštom ili na fax broj 00385 1 6601 626, odnosno na e-mail adresu: dora@pirn.hr. Po primitku prijavnog listića uputit ćemo Vam račun za uplatu školarine.

Školarina je ista za sve polaznike i iznosi 60,00 eura s PDV-om po osobi. Treba biti uplaćena najkasnije do 10. srpnja 2024. godine na račun Centra za tradicijsku kulturnu baštinu broj: HR4324020061400003746 (s opisom plaćanja: ZA ETNORIZNICU: ime i prezime polaznika; poziv na broj 2024).  OIB Centra za tradicijsku kulturnu baštinu je 15589224990.

Smještaj je organiziran u učeničkom domu Klesarske škole u Pučišćima na otoku Braču. Cijena noćenja s doručkom po osobi i danu iznosi 36,00 eura, plus boravišna pristojba koja iznosi 1,33 eura dnevno.

Polupansion s ručkom iznosi 48,00 eura plus boravišna pristojba koja iznosi 1,33 eura (10,00 kuna) dnevno. Sobe su trokrevetne i četverokrevetne s kupaonicama. Smještaj na temelju vaših prijava rezervira Centar za tradicijsku kulturnu baštinu, a plaćate ga Klesarskoj školi tijekom boravka.

Ukoliko nam se želite pridružiti na radionici, molimo da na vrijeme pošaljete popunjen prijavni listić i po primitku računa uplatite školarinu. Na prijavnom listiću molimo označite grupu za koju ste zainteresirani. Polaznicima koji zakasne s prijavom ne možemo garantirati smještaj u učeničkom domu Klesarske škole.

Ukoliko želite dodatne informacije, molimo da se obratite:

Dori Križanić na tel. +385 91 609 8406 ili e-mailom na adresu: dora@pirn.hr

22nd „HRVATSKA ETNORIZNICA“
WORKSHOP OF TRADITIONAL TEXTILE TECHNIQUES,
MAKING AND ORNAMENTATION OF TRADITIONAL COSTUMES – MORE INFO HERE

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn