Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Kulturno-edukativni programi

Kulturno-edukativni programi

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu

Posudionica, kao ustanova koja raspolaže bogatom zbirkom i organizira brojne kulturne i edukativne programe, znatno je utjecala i doprinijela razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Organizira razne etnografske izložbe, folklorne koncerte, revije nošnji, predavanja o narodnim nošnjama, seminare, radionice, škole te različita druga događanja na kojima se polaznici poučavaju tradicijskim tekstilnim vještinama izrade i restauracije te primjene nošnji. Znatan je i njezin doprinos popularizaciji tradicijske kulturne baštine te revitalizaciji tradicijskog tekstilnog rukotvorstva.

Neki od najvažnijih programa u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji su:

Hrvatska etnoriznica

Jedan od značajnijih projekata je ljetna praktična radionica Hrvatska etnoriznica na kojoj polaznici usvajaju znanja i vještine o tradicijskim tekstilnim tehnikama, izradi narodnih nošnji te raznovrsnim načinima njihova restauriranja, urešavanja i uređenja. Na desetodnevnoj radionici u Pučišćima na otoku Braču sudjeluju polaznici početne i napredne razine, a svoje znanje uče i usavršavaju od demonstratora s terena te djelatnika Posudionice.

Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni

Ovaj je seminar pokrenut na inicijativu Posudionice i radionice narodnih nošnji kako bi se folklorne amatere grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske, naučilo ispravnoj primjeni, tj. oblačenju narodnih nošnji za scenske nastupe. Edukacijom garderobijera i članova folklornih društava potiče se pravilno prikazivanje hrvatske tradicijske tekstilne baštine. Demonstratori s terena polaznike educiraju o svim posebnostima i različitostima hrvatskih nošnji.

Nošnje naših predaka

Likovne radionice namijenjene djeci tematski se vežu uz etnografske izložbe u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji. Na ovim radionicama djeca uče o nošnjama i tradicijskoj kulturi općenito te na kreativan način interpretiraju ono što su vidjeli i naučili.

Obnavljamo baštinu

Revija rekonstruiranih narodnih nošnji održava se od 2011. godine u Trnjanima pokraj Slavonskog broda. Na reviji koja je natjecateljskog karaktera nagrađuju se pojedinci, obrti i udruge koje se bave izradom narodnih nošnji te se na taj način revitalizira i potiče tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Ova manifestacija održava se svake godine u listopadu, a uz Posudionicu u organizaciji sudjeluje KUD “Lovor” iz Trnjana.

Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji

Očuvanje narodnih nošnji djelatnost je kojoj Posudionica pridaje veliku važnost kako bi se sačuvalo tradicijsko tekstilno ruho u njegovom izvornom obliku. Članove folklornih društva te druge entuzijaste koji prikupljaju narodne nošnje educira se o ispravnim uvjetima čuvanja i spremanja narodnih nošnji, o pravilnim načinima uređenja i slaganja nošnji.

ADRESAUlica Božidara Magovca 17, Zagreb
E-MAILinfo@pirn.hr
TELEFON01/6601514