Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

O nama

Centar za tradicijsku
kulturnu baštinu

ex. Posudionica i radionica narodnih nošnji

Posudionica i radionica narodnih nošnji kulturna je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, rekonstrukcijom, obnovom i restauracijom narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene. Osnovana je 1948. godine na inicijativu dr. sc. Marijane Gušić, tadašnje ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu, prof. Zvonimira Ljevakovića, osnivača i umjetničkog direktora Ansambla „Lado“ i dr. Vlade Škreblina, tadašnjeg umjetničkog voditelja SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Oni su javnim i stručnim djelovanjem poticali svijest o vrijednosti i potrebi očuvanja tradicijske kulturne baštine. Osnivač Posudionice je Grad Zagreb, a ustanovu financiraju Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Osnovana prvenstveno radi prikupljanja i iznajmljivanja narodnih nošnji amaterskim folklornim društvima u razdoblju aktivnog razvoja folklornog amaterizam, Posudionica je kroz više od sedamdeset godina sustavnog prikupljanja u svoju zbirku pohranila više od 34 700 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita. Njezin veći dio čine originalne nošnje koje ljepotom i vrijednošću ne zaostaju za onima iz muzejskih zbirki. U zbirci su zastupljene nošnje različitih regija u Republici Hrvatskoj, nošnje Hrvata koji žive izvan matične domovine, nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te nošnje drugih naroda i zemalja. Dio čuvane zbirke Posudionice pod preventivnom je zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadrži većinom originalne narodne nošnje sakupljane na terenu na autentičnim lokacijama, koje posjeduju osobite etnološke, kulturno-povijesne i likovne vrijednosti, a sustavnom brigom o njima za budućnost se čuvaju vjerodostojni podaci o tradicijskom odijevanju.

Djelatnost Posudionice financijski potpomaže Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb. Od 1995. godine Posudionica ima status podružnice u sastavu Međunarodnog centra za usluge u kulturi, koji je 2013. godine promijenio naziv u Kulturni centar Travno. Od 2022. godine Posudionica je, uz Međunarodnu smotru folklora Zagreb, dio Centra za tradicijsku kulturnu baštinu osnovanog pri Kulturnom centru Travno. Po veličini zbirke i djelatnosti kojom se bavi, Posudionica i radionica narodnih nošnji jedinstvena je ustanova u Republici Hrvatskoj. Očuvanjem tradicijskog tekstilnog bogatstva promiče svijest o estetskoj vrijednosti narodnih nošnji te njenom značaju za povijest i kulturu hrvatskog naroda. U više od 70 godina koje su za nama ostvaren je velik broj značajnih projekata, radionica i seminara čija je svrha bila popularizirati narodnu nošnju i educirati o njenom ispravnom korištenju. Narodne nošnje iz naše zbirke obišle su cijeli svijet šireći ljepotu hrvatske raznolikosti.

Ustrojstvo Posudionice i radionice narodnih nošnji:

1. Voditelj Posudionice i radionice narodnih nošnji
2. Viši stručni suradnik za kulturne i edukativne programe
3. Viši stručni suradnik za rekonstrukciju i restauraciju narodnih nošnji
4. Viši stručni suradnik za programe Međunarodne smotre folklora Zagreb
5. Stručni suradnik dokumentarist
6. Stručni suradnik za promidžbu, marketing i odnose s javnošću
7. Tajnik Podružnice
8. Viši restaurator tekstila
9. Voditelj posudbe i održavanja narodnih nošnji
10. Koordinator suradnje i posudbe narodnih nošnji amaterskim kulturno-umjetničkim udrugama
11. Informatičar
12. Suradnik na iznajmljivanju i održavanju zbirke narodnih nošnji
13. Preparator zbirke narodnih nošnji
14. Preparator zbirke folklornih kostima
15. Rekonstruktor folklornih kostima
16. Rekonstruktor narodnih nošnji
17. Spremačica-dostavljačica-garderobijerka