Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Održana revija “Obnavljamo baštinu” 2021

U subotu, 27. studenoga 2021. u Kulturnom centru Travno u Zagrebu održana je jedanaesta manifestacija „Obnavljamo baštinu“ – revija rekonstruiranih narodnih nošnji u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba u partnerskoj suradnji s KUD-m „Lovor“ iz Trnjana.

I ovogodišnja manifestacija imala je međunarodni karakter. Okupila je 10 grupa natjecatelja iz: Knina (Kninska krajina), Brodskog Varoša (Slavonija), Cirkvene (Bilogora), Glogovnice (Križevačko Prigorje), Bresta Pokupskog (Pokuplje), Koraća i Tolise (Bosanska Posavina, BiH), Sarajeva i Kreševa (Bosna i Hercegovina) i Tapiobicske (Mađarska). Svi natjecatelji predstavili su svoje izvrsne uratke, tj. vrijedne rekonstrukcije narodnih nošnji podijeljene u dvije kategorije: narodne nošnje Hrvatske i narodne nošnje drugih naroda i država. Na reviji je predstavljeno ukupno 14 rekonstruiranih narodnih nošnji. Stručni žiri, koji su činile etnologinje Katarina Bušić, Vesna Zorić i Ljubica Gligorević, dodijelio je pohvalu za uspješnu rekonstrukcije narodnih nošnji, tri nagrade za opći dojam i scensko predstavljanje nošnji, dvije glavne nagrade za uspješne rekonstrukcije nošnji drugih narodna i država i 4 nagrade u kategoriji narodne nošnje Hrvatske. Na početku programa posjetiteljima i gledateljima se obratio Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno iz Zagreba i Vlado Lakušić, dopredsjednik KUD-a „Lovor“ iz Trnjana.

Prvonagrađeni su dobili pravo besplatnog sudjelovanja za jednu osobu na „Hrvatskoj etnoriznici“ ljetnoj školi tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na otoku Braču. Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske dodijeljena je Elizabeti Hrnčević iz Bresta Pokupskog za rekonstrukciju muške i ženskih svečanih nošnji za Jurjevo iz Bresta Pokupskog (Pokuplje) koju su nosili Petra i Juraj Hrnčević i Emanuela Erstić. Drugonagrađena je bila ženska svečana narodna nošnja iz Tolise (Bosanska Posavina) koju je izradio Drago Oršolić iz Tolise. Nositeljica je bila Mia Franceković. Treću nagradu dijele dvije osobe: Ana Zeba za rekonstrukciju ženske svadbene narodne nošnje iz Koraća (Bosna i Hercegovina) koju je nosila njezina unuka Gabrijela Juren i Manda Pavelić iz Brodskog Varoša za svečanu nošnju vuničarku koju je nosila unuka Martina Hanuljak..

Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji drugih naroda i država dodijeljena je Dariju Puljiću iz Kreševa, Bosna i Hercegovina za rekonstrukciju svečane ženske narodne nošnje bošnjačkog stanovništva iz Sarajeva u Bosni i Hercegovini koju je nosila Magdalena Carek. Drugu nagradu osvojila je Zsuzsanna Csizmadiane iz Tapiobiscke (Mađarska) u ženskoj mađarskoj svakodnevnoj nošnji iz Tapiobicske.

Uz nagrade, dodijeljena je i posebna pohvala Ivanu Vinkoviću iz Bjelovara za uspješnu rekonstrukciju ženske svečane nošnje iz Cirkvene (Bilogora).

Osim nagrada i pohvale za uspješnu rekonstrukciju, dodijeljena je i nagrada nositeljima nošnji za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje. Nagrađeni su Gabrijela Juren iz Koraća (Bosanska Posavina) koja je prikazala svečanu nošnju iz Koraća, Jovica Ećimović za svečanu narodnu nošnju hrvatskog stanovništva u Kreševu (Bosna i Hercegovina) te Zdenka Kontrec za narodnu nošnju iz Glogovnice u Križevačkom Prigorju. U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su dječji folklorni ansambl, dječji i odrasli tamburaški orkestar FA SKUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagrea Glazbena pratnja reviji bio je svirač na tradicijskim instrumentima samici Mario Gusak, član kulturno-umjetničkog društva „Lovor“ iz Trnjana.

U zasebnom dijelu manifestacije predstavljeni su prošlogodišnji nagrađeni natjecatelji koji su sudjelovali u virtualnom programu 2020.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn