Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Otvorena izložba Sva lica perlica

Izložba Sva lica perlica – hrvatski tradicijski nakit od perlica postavljena je u foajeu Kulturnog centra Travno. Otvorena je od 04. do 24.siječnja 2022. godine, a možete je posjetiti radnim danom od 10 do 19 sati. Ulaz na izložbu je besplatan. Obavezno je predočenje COVID potvrde te nošenje maske za vrijeme boravka u prostorima Kulturnog centra Travno.

Prikazuje predmete iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji te iz privatne zbirke Vinke Mareković, dugogodišnje edukatorice i demonstratorice na Hrvatskoj etnoriznici gdje prenosi znanja upravo o nakitu i raznovrsnim predmetima izrađenom od prelica.

Iz deplijana:

“Bez obzira na to radi li se dalekim prekooceanskim zemljama ili o selima u okolici Zagreba, nakit nikad nije samo puki ures. On je odraz pripadnosti, statusa i ekspresivnosti pojedinca. Nakit možemo pripojiti određenom dijelu Hrvatske s obzirom na njegov izgled ili materijale koji se koriste za njegovu izradu. Nakit odražava socijalni i ekonomski status pojedinca. Na primjer, za osobu koja nosi određeni nakit katkad možemo znati koje je vjeroispovijesti ili kakvog je bračnog stanja bez postavljenog pitanja. Različite tehnike izrade nakita katkad su dopuštale pojedincu da u svaki izrađeni primjerak unese ponešto vlastitoga estetskog izričaja, pridonoseći time razvoju takozvane narodne kulture.”

Autorica teksta: Lucija Halužan Hačić.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn