Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Održan 11. Seminar o primjeni narodnih nošnji

Jedanaesti Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni održan je 23. listopada 2021. godine u prostorima Kulturnog centra Travno, Božidara Magovca 17. Sudjelovalo je 14 polaznica, većinom članova kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala te kulturnih ustanova (HKUD „Prigorec“ Markuševec, FA SKUD „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb, Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci, KUD „Croatia“ Zagreb, KUD „Mladost“ Odra, FA Etno Siscia Sisak, Ansambl „Lado“ i Varaždinski folklorni ansambl Varaždin). Pažnja je posvećena trima mikro lokalitetima: Pokuplje, paorski tip šokačkih nošnji vinkovačkog tipa i Dubrovačko Primorje. Seminaru je prethodio stručni odabir i priprema nošnji koju je vodila etnologinja Dora Palajsa, viša stručna suradnica za kulturne i edukativna programe. Nošnje su pripremljene i uređene za korištenje prilikom demonstracije i praktičnog rada polaznika. Seminar je osmišljen tako da su polaznici radili u manjim grupama te su odijevali različite tipove narodnih nošnji pojedinog područja. Za razliku od prethodnih godina, nošnje su odijevane na lutke radi epidemioloških mjera. Predstavljeno je sljedeće:

1. Narodne nošnje Pokuplja – nošnje Jamnice i okolice

2. Narodne nošnje vinkovačkog tipa – šokačke paorske nošnje vinkovačkog tipa

3. Narodne nošnje Dubrovačkog Primorja – nošnje Smokovljana i okolice

Demonstratori koji su demonstrirali odijevanje nošnji su vanjski suradnici Posudionice i pokazivali su nošnje svoga zavičaja ili su istraživali to područje.

Demonstratori su bili sljedeći:

1. Goran Postić – odijevanje narodne nošnje Jamnice, Pokuplje

2. Nikola Šuća – odijevanje narodne nošnje vinkovačkog tipa

3. Mato Katičić – odijevanje narodne nošnje Smokovljana u Dubrovačkom Primorju

Asistenti demonstratorima bili su djelatnici Posudionice i radionice narodnih nošnji: Domagoj Ljubić, Dora Palajsa i Davorka Šalković.

Nakon demonstracije odijevanja polaznici su radili u grupama i odijevali različite varijante nošnji kako bi se upoznali s raznolikošću tradicijskog odijevanja. Demonstratori su davali praktične savjete i sugestije a polaznici su imali priliku raspravljati i postavljati pitanja. Seminar je zaključen ispunjavanjem ankete i podjelom diploma polaznicima.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn