Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Održana je 19. Hrvatska Etnoriznica

Nakon prošlogodišnje pauze uzrokovane epidemiološkom situacijom, ove je godine ponovo održana radionica tradicijskih tekstilnih tehnika, izrade i ukrašavanja narodnih nošnji Hrvatska etnoriznica, devetnaesta po redu. Iako je ove godine epidemiološka situacija u zemlji mnogo bolja nego što je bila protekle godine, radionica je organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama i propisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Radionica se održavala od 10. do 20. kolovoza 2021.

Šesnaest polaznika je tijekom deset dana boravka u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču usavršavalo svoje znanje tradicijskih tekstilnih tehnika, učilo nove vještine i dijelilo svoje znanje sa ostalim polaznicima. Obzirom da su polaznici podijeljeni u početničku i naprednu grupu, naši su demonstratori sa početnicima dijelili korisne savjete za njihove prve korake u tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu. Hrvatska je etnoriznica radionica koja je najprepoznatljivija upravo po tome što se znanja prenose direktno, demonstracijom od strane edukatora koji su se godinama usavršavali u pojedinim tehnikama.

Tehnike koje su se podučavale su obuhvatile različite tehnike veza (vez po pismu, vez brojem), izradu zlatoveza, tkanje na vodoravnom tkalačkom stanu, izradu sunčane čipke, izradu tradicijskog nakita nizanjem i uplitanjem staklenih zrnaca te pletenje. Pretposljednjeg dana boravka na radionici organiziran je Dan otvorenih vrata radionice, prilikom čega su stanovnici Pučišća i ostali posjetitelji mogli pogledati radove koje su polaznici izradili, kao i vidjeti demonstracije pojedinih tradicijskih tekstilnih tehnika.

Kao i svaka, i ova je radionica urodila brojnim radovima kojima se doprinosi očuvanju kulturne baštine naše zemlje, ali i neprocjenjivim znanjem koje su naši polaznici stekli. Tijekom godina, mnoge su tradicijske tekstilne tehnike spašene od zaborava, a posebno nam je zadovoljstvo vidjeti nove i mlade generacije koje nam se pridružuju na radionicama. Pripreme za iduću, jubilarnu dvadesetu, radionicu su već započele, te joj se posebno veselimo, a dotad vam donosimo fotografije sa ovogodišnje radionice, sa nadom da će vas potaknuti da nam se pridružite već iduće godine.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA: