Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Završen cikuls radionica “Godina dana tradicije”

Tijekom prvog polugodišta 2023. godine održane su tri  radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu hrvatskih tradicijskih običaja. Radionice su održane u Osnovnoj školi Frana Galovića u Dugavama. U njima su sudjelovali učenici nižih razreda koje je učiteljica Petra Gregurić za prigodu ovog projekta okupila u posebnu školsku grupu.

Prva radionica održana je 28. veljače 2023. godine a učenici su se okušali u izradi malenih hrvatskih tradicionalnih fašničkih maski. Također su se i sami imali prilike obući u razne tradicijske maske te su poslušali predavanje na temu fašničkih i karnevalskih običaja koje im je pripremila djelatnica Centra Lucija Halužan Hačić.

Druga radionica održana je 28. ožujka 2023. a učenici su učili ukrašavati pisanice dvjema tehnikama. Prva je bila pisanje pisanica voskom i kuhanje u lukovini, a druga je bila izrada mramornih jaja. Stručna voditeljica radionice bila je Tanja Štignjedec Sulić.

 

Treća radionica održana je 7. lipnja 2023. Učenici su se kroz glazbeno-plesnu radionicu pobliže upoznali s dječjim folklornim plesovima i pjesmama Podravine i Bilogore. Stručna voditeljica radionice bila je Irena Rrimac, voditeljica dječjeg folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba, a prije radionice predavanje o ivanjskim običajima održala je etnologinja i kulturna antropologinja Mihaela Živić. Djeca su se ovom prilikom upoznala s dječjim tradicijskim instrumentima – rifljicama, loncima, frulicama, kuhačama na kojima su i zasvirali. Naučili su tradicionalne pjesme i plesove Podravine i Bilogore koje su otpjevali i otplesali u prikladnoj koreografiji koja je snimljena.

 

Na četvrtoj radionici izrađivane su lutkice i ukrasi od kukuruzovog lišća – komušine i održana je 25. listopada 2023. godine.  Na radionici su stručne suradnice Centra za tradicijsku kulturnu baštinu održale teorijsko predavanje u kojima su djeca upoznata s običajima vezanim uz žetvu. Nakon toga su izrađivali lutkice, anđele i cvijeće od komušine, a ovaj dio radionice su vodile članice Udruge žena “Brest” iz Bresta.

Peta radionica održana je 6. prosinca 2023. te je prezentirano i izrađivano cvijeće za kinč, tradicionalni božićni ukras. Na radionici su stručne suradnice Centra za tradicijsku kulturnu baštinu održale teorijsko predavanje u kojima su djeca upoznata s božićnim običajima. Djeca su izrađivala cvijeće od krep papira za ukrašavanje kinča , a radionicu su vodile članice KUU “Magda i Luisa” iz Madžareva.

Radionicu je polazilo 100 učenika, te je pokazan veliki interes za nju.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn