Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

X. manifestacija “Obnavljamo baštinu”

U subotu, 19.12.2020. realizirana je deseta manifestacija „Obnavljamo baštinu“ – revija rekonstruiranih narodnih nošnji u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba u partnerskoj suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana.

Nakon dva odgađanja i dvije promjene koncepcije, nakon 28. studenog odlučeno je da se revija u potpunosti održi u virtualnom obliku. Svi sudionici, ne samo međunarodni kako je bilo planirano, zamoljeni su da rad s kojim se natječu prikazu video prezentacijom. Jedino ograničenje je bilo u trajanju predstavljanja (maksimalno 5 minuta), dok je forma predstavljanja bila na izbor sudionika.

Unatoč ograničenjima, i ovogodišnja manifestacija imala je međunarodni karakter. Okupila je 12 grupa natjecatelja iz 4 države s rekonstruiranim narodnim nošnjama iz: Glogovnice (Križevačko Prigorje), Broda na Kupi (Gorski Kotar), Orlec (otok Cres, Kvarner), Zagorja Ogulinskog (okolica Ogulina), Buševca (Turopolje), Subotice, okolice Inđije i Stare Pazove te Aradca (Vojvodina, Srbija), Mostar i Sarajevskog Polja (Bosna i Hercegovina), Raške (jugozapadna Srbija) i župe Jaani (otok Saaremaa, Estonija). Svi natjecatelji predstavili su svoje izvrsne uratke, tj. vrijedne rekonstrukcije narodnih nošnji podijeljene u dvije kategorije: narodne nošnje Hrvatske i narodne nošnje drugih naroda i država. Na reviji je predstavljeno ukupno 19 rekonstruiranih narodnih nošnji. Stručni žiri, koji su činili predsjednica Katarina Bušić i Vesna Zorić, etnologinje Etnografskog muzeja u Zagrebu i etnologinja Slavica Moslavac iz Muzeja Moslavine Kutina u Kutini, dodijelio je po tri glavne nagrade za uspješne rekonstrukcije nošnji u obje kategorije te pohvalnicu za opći dojam i način scenskog predstavljanja narodnih nošnji. Manifestaciju je svečano otvorio načelnik općine Garčin, g. Mato Grgić, a gledateljima se obratila Bojana Poljaković Popović iz Posudionice i radionice narodnih nošnji te Čedo Malešević, predsjednik KUD-a „Lovor“ iz Trnjana.

Prvonagrađeni su dobili pravo besplatnog sudjelovanja za jednu osobu na „Hrvatskoj etnoriznici“ ljetnoj školi tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na otoku Braču. Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske dodijeljena je Karmeli Kosi iz KUD-a „Ogranak Seljačke sloge“ Buševec iz Buševca za rekonstrukciju ženske svečane djevojačke nošnje iz Buševca (Turopolje, Zagreb). Drugonagrađene bile su muška i ženske svečana narodna nošnja iz Orleca (otok Cres, Kvarner) koje su izrađene u radionici Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, a izradile su ih Jasna Dročič i Mirjana Lenđel. Treću nagradu osvojio je KUD „Prigorje“ Križevci za rekonstrukciju dvaju ženskih nošnji iz mjesta Glogovnice u Križevačkom Prigorju, krsne kume i njezine jetrve koje idu u posjet novorođenčetu.

Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji drugih naroda i država dodijeljena je Saši Ivkoviću iz Srbca, Bosna i Hercegovina, za rekonstrukciju svečane ženske narodne nošnje srpskog stanovništva iz Sarajevskog Polja, Bosna i Hercegovina. Drugu nagradu osvojila je Aire Seene iz Estonije s rekonstruiranom narodnom nošnjom udane žene župe Jaani s otoka Saaremaae u Estoniji. Trećenagrađeni je Viktor Mučaj, osamnaestogodišnjak iz Zrenjanina u Vojvodini, koji je predstavio rekonstruiranu žensku narodnu nošnju slovačkog stanovništva sela Aradca u Banatu (Vojvodina, Srbija).

Osim nagrada, dodijeljena je i pohvalnica za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje. Pohvaljeni su Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga (Srbija) i Ivana i Dalibor Todorović iz Beograda (Srbija) za svečanu mušku i žensku srpsku narodnu nošnju Raške u jugozapadnoj Srbiji.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su članovi i članice KUD-a „Lovor“ iz Trnjana.

Program je vodio novinar Hrvatske radio-televizije, Gordan Ćelić.

Manifestacija je prenošena na Facebook stranici Posudionice i radionice narodnih nošnji, KUD-a „Lovor“ Trnjani i Kulturnog centra Travno. Ukupno je predstavljeno 19 rekonstruiranih narodnih nošnji.

Program se može pogledati na Facebook stranici Posudionice i radionice narodnih nošnji: https://www.facebook.com/pirnn/videos/473140650334538

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA: