Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Virtualna radionica – Nošnje naših predaka

Ova je radionica prvenstveno zamišljena kako bi predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci iz Zagreba predstavila odjevnu tradiciju njihovih baka i djedova, možda čak i prabaka i pradjedova, koji su u Zagreb pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske. Njoj se sada možete priključiti i virtualno, samim time više nije ograničena samo na Zagreb i okolicu. Radionica je kroz nekoliko godina održavanja i mnogih interpretacija zadržala osnovnu ideju: predstaviti djeci ljepotu i šarenilo narodnih nošnji te ih naučiti nešto o tradicijskom odijevanju usput ih potičući na kreativno likovno izražavanje.

Posudionica i radionica narodnih nošnji pripremila vam je potrebne materijale kako bismo ovu radionicu zajednički mogli održati unutar vaših razreda ili vrtićkih grupa. Uz ovaj dopis šaljemo vam Katalog s materijalima u kojem se nalaze fotografije šesnaest različitih hrvatskih narodnih nošnji te Katalog s uputama za učitelje i odgajatelje u kojem se nalaze osnovni podaci o narodnim nošnjama koje djeca mogu usvojiti za vrijeme trajanja radionice. Djecu možete potaknuti na rad u slobodno vrijeme ili u vrijeme likovne nastave.

Zamišljeni tijek radionice sastoji se od nekoliko koraka:

  1.  Pružiti djeci osnovne informacije o tome što je narodna nošnja, kada se ona nosi/nosila, kako sve može izgledati, zašto se nošnje međusobno toliko razlikuju te razne druge zanimljivosti.
  2.  Nasumičnim odabirom dodijeliti djetetu određenu nošnju koju će pokušati prezentirati. Iako opcionalno, u ovom koraku poželjno je ukomponirati kratku igru u način odabira (osmisliti zanimljivu igru uparivanja ili podijeliti nošnje na temelju podrijetla djetetove obitelji).
  3.    Nakon što se svakom dodijelila određena fotografija narodne nošnje, neka je dijete pokuša prikazati na papiru onim materijalima koji su mu dostupni: pastele, flomasteri, kolaž papir, razne čipke, trakice, šarena vuna i sl. Poželjno je motivirati ga da kombinira različite tehnike. Nošnja ne mora biti savršeno preslikana na papir; dijete se može fokusirati na jedan detalj nošnje koji mu je najzanimljiviji.
  4.  Nakon što radovi budu gotovi, molimo da ih skenirate u cijelosti kako bi se dobro vidjeli svi detalji. Skenirane radove možete nam poslati na mail adresupirn@tradicijskakulturnabastina.hr te ćemo ih prikazati na virtualnoj izložbi pod nazivom Nošnje naših predaka na web stranici www.tradicijskakulturnabastina.hr. (Preporučamo da djeca za prikaz nošnje koriste papir koji dimenzijama odgovara skeneru; dakle ako imate dostupan skener za A3 papir, neka se takvim papirom djeca koriste)

Slobodno nam se obratite za pomoć ili savjet oko održavanja radionice na mail pirn@tradicijskakulturnabastina.hr ili na broj telefona 01 6601 626. Predlažemo da se prilagodite situaciji u kojoj se nalazite i omogućite djeci da se izraze na način na koji njima to najbolje odgovara s materijalima koji su im dostupni.

Nadamo se da ćete uspješno iskoristiti poslane materijale i veselimo se vidjeti pristigle radove.

KUC Travno – POSUDIONICA I RADIONICA NARODNIH NOŠNJI

  1. Magovca 17, 10010 Zagreb

Tel. 01 6601 626 / pirn@tradicijskakulturnabastina.hr

Dokumente o radionici, upute za učitelje i odgajatelje i radne materijale možete preuzeti ovdje:

O RADIONICI 

KATALOG S INFORMACIJAMA

KATALOG S UPUTAMA ZA UČITELJE I ODGAJATELJE

U nastavku pogledajte neke od primjera nastalih na prijašnjim radionicama:

 

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn