Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Evakuirana zbirka narodnih nošnji i preseljenje djelatnosti

Uslijed potresa 22. ožujka 2020. objekt u kojem je poslovala Podružnica Posudionica i radionica narodnih nošnji Kulturnog centra Travno u Ulici baruna Trenka 1 pretrpio je brojna oštećenja.

Dana 13. svibnja 2020. statičari su izvršili prvi (brzinski) pregled objekta. Zgrada je dobila žutu naljepnicu. Oštećenja su se odnosila na zgradu. Zbirka narodnih nošnji nije oštećena. Obzirom na oštećenja i opasnost boravka, djelatnici su bili izmješteni u prostorije Kulturnog centra Travno u Novom Zagrebu. No, zbirka pod preventivnom zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kao i čuvana zbirka i dalje su se nalazile u prostorima u Ulici baruna Trenka 1. Zbirka je također bila u opasnosti od eventualnog novog potresa koji bi mogao prouzročiti dodatna oštećenja na objektu i čuvanim predmetima.

Krajem studenog je angažirana tvrtka Tenzor d.o.o. koja je izlaskom na teren, obilaskom i mjerenjem objekta izradila stručno mišljenje o stanju nosive konstrukcije prostorija Posudionice i radionice narodnih nošnji u Ulici baruna Trenka 1. Preliminarni pregled konstrukcije proveden je kao osnovni vizualni pregled. Pregledom koji je izvršila dipl. ing. građ. Dinka Matković Paradžik utvrđeno je da je nosiva konstrukcija građevine značajno oštećena te se ne preporučuje korištenje prostorija radi nemogućnosti garancije sigurnosti korisnika prostorija. Obzirom na izneseno stručno mišljenje, zaključeno je da se zbirka narodnih nošnji koja je bila pohranjena u prostorijama u Ulici baruna Trenka 1 skupa sa svim elementima za pohranjivanje te cjelokupna djelatnost (rekonstruktorsko-restauratorska radionica i stručna služba) trajno isele iz prostorija u Ulici baruna Trenka 1 i presele u zgradu Kulturnog centra Travno u ulicu Božidara Magova 17.

Rad na preseljenju zbirke započeo je početkom siječnja 2021. godine, nakon potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije i dodatno uzdrmali poslovne prostorije te potvrdile našu zabrinutost i sumnju za normalnim uspostavljanjem djelatnosti u prostorijama u Ulici baruna Trenka 1. Preseljenje je bilo organizirano u nekoliko faza. U prvoj fazi konzervirana je i stručno zaštićena zbirka nošnji te pripremljena za transport. U drugoj fazi demontirani su ormari za pohranu zbirke i preseljeni iz objekta u Ulici Baruna Trenka 1 u objekt u Ulici Božidara Magovca 17. U trećoj fazi izvršeni su popravci ormara, prilagodba novom prostornom rasporedu te prilagodba poslovnih prostorija u Ulici Božidara Magovca 17 za smještaj zbirke što je uključivalo pregradnju, izolacijske radove na podovima, zidovima i prozorima te električarske radove. U završnoj fazi zbirka je dekonzervirana i smještena u nove čuvaonice.

Pripremu za preseljenje zbirke, knjižnice i dokumentacije izvršili su djelatnici Kulturnog centra Travno i podružnice Posudionice i radionice narodnih nošnji. U prvoj fazi je preseljena rekonstruktorsko-restauratorska radionica s popratnom knjižnicom, dokumentacijom i radnim tekstilom, profesionalnom šivaćom i restauratorskom opremom te ormarima za pohranu spomenutih predmeta.

Sve izvršene radnje imale su cilj obaviti što bržu i evakuaciju i zaštitu zbirke narodnih nošnji po pravilima struke i bez ikakvih oštećenja prilikom transporta, naročito nakon potresa krajem prosinca 2020. g. U utorak 30. ožujka 2021. g. nove čuvaonice u Kulturnom centru Travno, B. Magovca 17 obišle su zaposlenice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode – gđa Zrinka Mažar, voditeljica odjela za pokretna i nematerijalna kulturna dobra i gđa Stela Cvetnić Radić, stručna savjetnica te izrazile zadovoljstvo i pohvale za uspješnu evakuaciju zbirke narodnih nošnji te adekvatnu pohranu istih u novim uvjetima i prostorima, naročito zbirke narodnih nošnji pod preventivnom zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Vjerujemo da ćemo i u novom prostoru stvarati vrijedne projekte i programE na očuvanju i promicanju tradicijske kulturne tekstilne baštine.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn