Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Revija rekonstruiranih nošnji Obnavljamo baštinu održana po 12. put

Dvanaesta po redu manifestacija Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji održana je 22. listopada 2022 godine u dvorani u Trnjanima. Manifestacija je i ove godine organizirana u partnerskoj suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana.

Na reviji se predstavilo 17 natjecatelja koji su prikazali ukupno 24 rekonstruirane narodne nošnje iz: Križevačkog prigorja, Turopolja, Slavonije, Ogulina, Bilogore, Karlovca, Slavonske Podravine i Vojvodine. Međunarodni karakter manifestacije potvrdili su natjecatelji iz Sjeverne Makedonije te Poljske. Slijedeći propisane propozicije manifestacije, sve su nošnje izrađene ručno, nisu starije od 1990. godine te su se, kao i inače na ovoj reviji, natjecale osobe koje su nošnje izradile, a ne osobe koje su nošnju obukle. Prijavljene nošnje pregledao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili etnolozi Katarina Bušić, Marija Gačić, Ljubica Gligorević i Ivan Terzić.

Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske dodijeljena je Goranu Postiću za rekonstrukciju narodne nošnje iz Svete Klare (Turopolje). Druga nagrada iz iste kategorije dodijeljena je Mari i Danijelu Kolareviću za rekonstrukciju narodne nošnje Starih Mikanovaca (Slavonija), a treća je nagrada dodijeljena Kulturno – umjetničkom društvu „Mostanje“ iz Karlovca za rekonstruiranje narodnih nošnji iz Mostanja. U kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji drugih naroda i država prvu je nagradu odnosio Dimitar Simovski za rekonstrukciju narodnih nošnji iz sela Dedino u Sjevernoj Makedoniji, a druga je nagrada dodijeljena Folklornom društvu „Mystkowianie“ za rekonstruirane nošnje regije Mystkow u Poljskoj. Nada Sudarević i Ružica Kozma za rekonstrukciju narodnih nošnji Bunjevaca iz Subotice te Ružica Piperković za rekonstrukciju narodne nošnje iz Nijemaca dobile su pohvalu stručnog žirija za uspješnu rekonstrukciju narodnih nošnji. Za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje pohvaljena je Marija Alaber koja je nosila narodnu nošnju Zagrađa (Slavonija) koju je izradila njena baka.
Kulturni program ispunile su izvedbe KUD “Lovor” iz Trnjana, KUD “Sedmica” iz Ugrinovaca te KC “Igrišće” iz Županje.

Foto: Dražen Bota.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn