Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Održana 13. revija Obnavljamo baštinu

Trinaesta manifestacija „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“ održana je u subotu, 14. listopada 2023. godine u dvorani u Trnjanima. Manifestaciju organizira Centar za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba u partnerskoj suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj reviji prijavilo se 17 natjecatelja koji su predstavili ukupno 29 rekonstruirani narodni nošnji iz Slavonije, Srijema, Moslavine, Podravine, Kvarnera, Bosanske Posavine i Hercegovine. Međunarodni karakter manifestacije potvrdili su natjecatelji iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Slijedeći propisane propozicije manifestacije, sve su nošnje izrađene ručno, nisu starije od 1990. godine te su se, kao i inače na ovoj reviji, natjecale osobe koje su nošnje izradile, a ne osobe koje su nošnju obukle. Prijavljene nošnje pregledao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili etnolozi Ljubica Gligorević, Jasmina Jurković Petras i Ivan Terzić.

Odlučeno je da se osim dvaju standardnih kategorija oformi i treća: rekonstruirane narodne nošnje Hrvata izvan Hrvatske te da od 2024. samostalna bude i kategorija rekonstruirane narodne nošnje nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Smatramo da će na taj način revija biti dodatno motivirajuća svima da sudjeluju i predstave svoje tradicijsko ruho.

Prva nagrada u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske dodijeljena je Antunu Leinveberu za rekonstrukciju ženske narodne nošnje iz Cerne (Slavonija). Druga nagrada iz iste kategorije dodijeljena je Mandi Mikoč za rekonstrukciju dvaju ženskih narodni nošnji iz Kutine (Moslavina), a treća je nagrada dodijeljena Folklornom ansamblu „Zagreb-Markovac“ iz Zagreba, predvođeni Tomislavom Brekalom, za rekonstruirane muške i ženske narodne nošnje iz Nerezina s otoka Lošinja (Kvarner). U kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvata izvan Hrvatske prvu nagradu osvojio je Danijel Čakarić za rekonstrukciju ženske narodne nošnje iz Dragočaja (Bosanska Posavina). Drugu nagradu dobili su Ivan Barać i Jure Miloš za rekonstruirane muške narodne nošnje iz Gruda i sa Širokog Brijega (Hercegovina).

U kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji drugih naroda i država prvu je nagradu odnio Viktor Mučaj za rekonstrukciju narodnih nošnji Srba iz Zrenjanina u Srbiji. Druga je nagrada dodijeljena Bojanu Ristići za rekonstruirane muške i ženske narodne nošnje Srba iz Vranja u Srbiji, dok je treća nagrada otišla u ruke Vesni Rakočević za rekonstrukciju muške narodne nošnje Crnogoraca iz Cetinja u Crnoj Gori. Pohvalu stručnog žirija za uspješnu rekonstrukciju narodnih nošnji dobila je Jelena Milovanović za rekonstrukciju narodne nošnje iz Klokočevika, Kristijan Ristić za rekonstrukcije narodnih nošnji Srba beogradskog Podunavlja te Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Vukovara za rekonstrukciju narodnih nošnji srpske nacionalne manjine iz Trpinje kraj Vukovara. Za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje pohvaljena je Marina Prebeg s najmlađom sudionicom ikad na reviji, devetomjesečnom Katjom. Nosila je narodnu nošnju Trnjana (Slavonija) koju je izradio Vlado Lakušić. Prve su nagrade, osim novčanog iznosa, sadržane i od besplatnog sudjelovanja na desetodnevnoj radionici tradicijskih tekstilnih tehnika Hrvatska etnoriznica koja se održava u srpnju u Pučišćima na otoku Braču. Na taj će način nagrađeni moći proširivati i nadograđivati svoje znanje tradicijskog rukotvorstva.

Osim predstavljanja natjecateljskih narodnih nošnji, program su upotpunile plesne izvedbe KUD-a „Lovor“ iz Trnjana te gostujućih izvođača, HKUD „Valpovo 1905“ iz Valpova te KUD „Vesela Šokadija“ iz Koritne. Glazbenu pratnju samoj reviji omogućili su svirači tradicijskih instrumenata iz KUD-a „Lovor“, Mario Gusak, Ivona Matković i Gabrijel Poljak.

Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Općina Garčin i Turistička zajednica područja Slavonski Brod – Posavina. Medijska pratnja Radio Slavonija i Slavonsko brodska televizija.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA: