Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Održan Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji

U subotu 6.svibnja 2023. održan je Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji s područja Rečice, Podravine (Koprivnički Ivanec) te Ravnih kotara.
Ove godine sudjelovalo je 27 polaznica i polaznika svih dobnih skupina.
Uz stručno vodstvo izlagačica i osoblja Centra, polaznici su prošli teorijski i praktični dio održavanja te čuvanja nošnji.
Seminar je započeo predavanjem Ljiljane Vilus Japec,više restauratorice tehničarke iz Etnografskog muzeja u Zagrebu. Predavala je o prilagodbi uvjeta za čuvanje nošnje i objasnila kako ih propisno očistiti.
Potom su predavačice Marina Fistrović i Dinka Šafar iz Rečice te Gordana Horvat iz Koprivničkog Ivanca prezentirale održavanje pojedinih dijelova nošnji iz navedenih mjesta. Nakon toga, svi sudionici su se na svojim radnim jedinicama mogli u praksi okušati u preglanju, uređivanju i pravilnom slaganju nošnji prije pohrane u ormare.
Treći primjer, nošnju Ravnih kotara iz čuvane zbirke nošnji, prezentirale su djelatnice Centra.
Edukaciju smo zaključili dijeljenjem diploma polaznicima Seminara.
Velika zainteresiranost za ovogodišnji Seminar lijep je pokazatelj da potreba za praktičnim znanjem brige o tradicionalnom tekstilu u kulturno-umjetničkim društvnima i u kućanstvima postoji.
Zahvaljujemo svim polaznicima i predavačicama te našem stručnom osoblju iz Centra koje se uvijek trudi držati ovakve seminare na razini i pomoći u edukaciji o čuvanju narodnih nošnji na adekvatan način.
U galeriji pogledajte kako nam je bilo:

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA: