Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Otvorena izložba “Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu”

U ponedjeljak 8. ožujka 2021., na Međunarodni dan žena, u izložbenom prostoru Starog grada Dubovca u Karlovcu otvorena je izložba “Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu” autorica Lucije Halužan Hačić, Ivane Mihajlic i Bojane Poljaković Popović. Izložba je nastala 2019. godine kao nadopuna programu i temi 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Karlovca g. Damir Mandić te su se medijima obratili ravnateljica Muzeja gđa Hrvojka Božić, kustosica izložbe Nikolina Belančić-Arki i predstavnica autorica Bojana Poljaković Popović.

Izložba prikazuje bogatstvo tradicijskog ruha na pomalo nepoznatom području Hrvatske. Različiti tipovi nošnji, načini ukrašavanja, i sami nazivi dijelova narodnoga ruha ukazuju nam na doprinos doticaja s različitim kulturama pod čijim je utjecajima ruho nastalo. Na izložbi su prikazani predmeti Karlovačkog i Ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskoga kotara, Istre i Kvarnera. Postav izložbe se proteže kroz tri od četiri kulturna područja (sjeverna i sjeverozapadna, gorska i primorska Hrvatska). Premda je tema 53. MSF-a prikazivala tradicijsko naslijeđe Gorskoga Kotara te područja koje obuhvaćaju i spajaju ove dvije povijesne ceste, u postav su uključene i narodne nošnje s druge dvije povijesne, i ni malo manje važne, ceste: Jozefina i Rudolfina.

Osim narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji, na izložbi su prikazani odjevni i predmeti tekstilnog kućnog inventara iz zbirke Gradskog muzeja Karlovac s područja Bosiljeva, Jarča Polja, Vukove i Knez Gorice. Također su izložene narodne nošnje iz zbirke FA “Zagreb-Markovac” iz Zagreba te KUD-a “Tounjčica” iz Tounja kraj Ogulina.

Realizirana je na poziv i u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac.

Može se pogledati do 9. svibnja 2021.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn