Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Otvorene prijave za seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji

Centar za tradicijsku kulturnu baštinu organizira četrnaesti po redu Seminar o održavanju i čuvanju narodnih nošnji. Seminar će se održati 6. travnja 2024. u Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17, Zagreb) s početkom u 9 sati.

Seminar je namijenjen prvenstveno folklorašima, voditeljima KUD-ova, garderobijerima, koreografima, ali i etnolozima i svima zainteresiranima, a sastojat će se od teorijskog i praktičnog dijela. Pozivamo vas da u seminar uključite vaše garderobijere i sve članove koji pokazuju poseban interes za tradicijsko odijevanje te žele usavršiti svoje znanje ili saznati neke praktične savjete o održavanju narodnih nošnji.

Pažnju ćemo posvetiti održavanju i čuvanju nošnji Zagorja i Šestinskog prigorja. Polaznici će također učiti osnovni restauratorski bod za popravke oštećenja. Također, bit će pokazano na koji način je nabolje pričvrstiti čipku, vezicu na pregačama i sl. Seminar će biti podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu Sara Vladić, viša restauratorica tekstila, održat će teorijski dio predavanja s fokusom na štirkanje, zaštitu nošnje od šminke te održavanju cipela. U drugom dijelu seminara pažnja će se posvetiti čuvanju narodnih nošnji Zagorja i Šestinskog prigorja. Ovi su lokaliteti često prezentirani na folklornoj sceni pa želimo educirati kulturno-umjetnička društva o održavanju i čuvanju narodnih nošnji ovih lokaliteta. Na početku seminara kratkim teorijskim prikazom polaznicima će se pružiti okvir o izlaganim lokalitetima te popravcima nošnji, a na praktičnom dijelu sudjelovat će suradnici s terena te prenijeti autentično znanje o čuvanju i održavanju narodnih nošnji. Polaznici će imati priliku raspravljati, postavljati pitanja te dobiti praktične savjete o čuvanju i održavanju narodnih nošnji.

Kotizacija sudjelovanja na seminaru za jednu osobu je 20 € ili 30 € za dvije osobe koje se prijavljuju iz istog društva. U izraženim cijenama uključen je PDV. Molimo vas da se prijavite i uplatite kotizaciju do 3. travnja 2024. na IBAN: HR4324020061400003746 (s opisom plaćanja: ZA SEMINAR: ime i prezime polaznikapoziv na broj 2024) ili osobno u KUC-u Travno. Potrebno je ispuniti prijavnicu koju možete preuzeti OVDJE te je zajedno s potvrdom o uplaćenoj kotizaciji poslati mailom na adresu info@pirn.hr ili poštom na adresu B. Magovca 17, 10010 Zagreb do naznačenog datuma. Polaznici sami snose troškove smještaja i prehrane tijekom seminara.

Za dodatne informacije slobodno nam se javite na mail info@pirn.hr ili na broj telefona 01/6601-514.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA:

Podjeli objavu s prijateljima:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn