Gorjanska 14 10000 Zagreb
tajnistvo@pirn.hr
01/6601-514

Otvorene prijave za 21. Hrvatsku etnoriznicu

KUC TRAVNO – CENTAR ZA TRADICIJSKU KULTURNU BAŠTINU

poziva Vas na

XXI. „HRVATSKU ETNORIZNICU“

radionicu tradicijskih tekstilnih tehnika, izrade i ukrašavanja narodnih nošnji

koja će se održati

u PUČIŠĆIMA NA OTOKU BRAČU

od 27. srpnja do 6. kolovoza 2023. godine

Hrvatska etnoriznica je praktična radionica na kojoj polaznici usvajaju znanja i vještine o TRADICIJSKIM TEKSTILNIM TEHNIKAMA (vezenje, tkanje, čipkarstvo, apliciranje vrpce, tkanine ili kože), IZRADI NARODNIH NOŠNJI (krojenje, šivanje), te raznovrsnim načinima njihovog UREŠAVANJA (izrada tradicijskog nakita) i UREĐENJA (glačanje, održavanje, restauracija, odijevanje nošnji i uređenje oglavlja).

Namijenjena je članovima kulturno-umjetničkih društava, te svima koji iskazuju interes za narodne nošnje i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo.

Voditelj je Josip Forjan, prof., a u realizaciji sudjeluju viša stručna suradnica Ivana Mihajlic, mag. etnologije, Jasminka Lugarec, preparatorica zbirke narodnih nošnji i Domagoj Ljubić, koordinator iznajmljivanja i održavanja narodnih nošnji, te demonstratori tradicijskih tekstilnih tehnika.

Program radionice sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu nastave pružaju se osnovne etnološke informacije o narodnim nošnjama i tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu.

U praktičnom dijelu polaznici su podijeljeni na početničku i naprednu grupu.

  1. Za početničku grupu osmišljen je program u kojem se metodama demonstracije te individualnog i grupnog praktičnog rada podučavaju osnovne tradicijske tekstilne tehnike vezenja, tkanja i apliciranja ukrasa.

  2. Napredni stupanj uključuje poduku tradicijskih tehnika tkanja, čipkarstva, pletenja, kukičanja, vezenja, apliciranja kože, tkanina i vrpci, te izrade tradicijskog nakita. Namijenjen je polaznicima prethodnih radionica i onima s većim predznanjem kako bi se prema vlastitim afinitetima usavršavali u pojedinim vještinama.

Svaki će polaznik dobiti priručnik s popisom stručne literature, te sirovine (platno za vezenje, konac, zrnca, flitere, vrpce) i pomagala za praktičan rad (okvire za vezenje, okvire i jastučiće za izradu čipke, šivaće strojeve, tkalačke stanove).

Detaljni program preuzmite OVDJE.

Polaznici sa sobom trebaju donijeti osobni pribor za praktičan rad (škare, centimetar, napršnjak, igle i ostala krojačka pomagala) te materijal za dodatni individualni rad prema vlastitom izboru.

Školarina za svakog polaznika iznosi 50,00 eura / 376,73 kune (PDV uključen). Iznos je potrebno uplatiti najkasnije do 15. srpnja 2023. g. na račun Centra za tradicijsku kulturnu baštinu broj: HR4324020061400003746 (opis plaćanja: Etnoriznica, ime i prezime polaznika; poziv na broj 2023). OIB Centra je 15589224990.

Smještaj je organiziran u učeničkom domu Klesarske škole u Pučišćima na otoku Braču u dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama s kupaonicom. U okviru doma je restoran i prostorije za praktičan i teorijski rad.

Cijena noćenja s doručkom po osobi i danu iznosi 36,00 eura (271,25 kuna), plus boravišna pristojba od 1,33 eura (10,00 kuna) dnevno. Cijena polupansiona (doručak i ručak) po osobi i danu iznosi 48,00 eura (361,66 kuna) plus boravišna pristojba od 1,33 eura (10,00 kuna) dnevno.

Smještaj na temelju vaših prijava rezervira Centar za tradicijsku kulturnu baštinu, a plaćate ga Klesarskoj školi tijekom boravka.

Popunjeni prijavni listić potrebno je najkasnije do 10. srpnja 2023. g. poslati na e-mail adresu: mihaela@pirn.hr, ivana@pirn.hr ili poštom na adresu Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, Božidara Magovca 17, 10010 Zagreb. Molimo da na prijavnom listiću označite grupu za koju ste zainteresirani. Prijavni listić preuzmite OVDJE.

 

Ukoliko želite dodatne informacije, molimo da se obratite:

  • Mihaeli Živić na tel. +385 1 6601514 ili e-mailom na adresu: mihaela@pirn.hr
  • Ivani Mihajlic na tel. +385 1 6601514 ili e-mailom na adresu: ivana@pirn.hr

 

Veselimo se Vašem dolasku!

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NOVOSTI I DOGAĐAJE I NA: